Skip to main content

Wie zijn wij?

We stellen graag ons team aan je voor. Onze medewerkers bij Praktijk Eschauzier hebben verschillende achtergronden en specialisaties binnen de psychiatrie en de geestelijke gezondheidszorg. Wij vormen een deskundig en betrokken team en zullen samen met jou onderzoeken hoe jouw klachten het beste begrepen kunnen worden en welke therapie passend is voor het bereiken van de gewenste verandering. 


"Ik geloof dat de relaties met de mensen om ons heen onze belangrijkste bron van zingeving vormen"

Mijn naam is Jarl Eschauzier, ik ben psychiater en combineer ACT, een derde generatie gedragstherapie, met een systemische blik en medisch-psychiatrische vaardigheden zoals farmacotherapie en aandacht voor lichamelijke gezondheid.

Psychotherapie gaat voor mij niet primair over klachtenreductie maar over het vergroten van psychologische flexibiliteit. Waarden kunnen (her)ontdekt worden en de basis vormen voor betekenisvolle actie. Een succesvolle behandeling gaat dan ook samen met gedragsmatige verandering op belangrijke levensgebieden.

Psychische problemen kunnen tot verstoorde relaties leiden en verstoorde relaties tot psychische problemen. Het verwerven van inzicht in de manier waarop mensen hun interpersoonlijke relaties vormgeven vormt dan ook een ander belangrijk onderdeel van de behandeling. De therapeutische relatie is hierbij een belangrijk instrument. Dit vanuit de gedachte dat de patronen die ontstaan zijn in relaties met belangrijke anderen zich ook in de therapeutische relatie zullen manifesteren. Het onderzoeken van wat er in deze relatie gebeurt en het geven en ontvangen van feedback hierover leidt tot inzicht in deze patronen en is daarmee een eerste stap tot verandering.

Ik werk op een informele, niet hiërarchische manier om op die manier een therapeutisch klimaat te creëren waarin betekenisvolle verandering kan plaatsvinden. Het gebruik van non-verbale (mindfulness en compassie) oefeningen en metaforen is een onderdeel van de behandeling

Specialisme


Dirk Ottink

Psychiater
Dirk Ottink

Specialisme


"Het kunnen aangaan van betekenisvolle verbindingen en het kunnen ontmoeten van de ander en jezelf is het meest wezenlijk van ons als mens."

Ik ben Dirk Ottink. Sinds 2021 ben ik werkzaam als psychiater. Binnen deze praktijk werk ik sinds eind 2024 een aantal uur in de week. Naast het medisch-psychiatrisch deel van het vak, waaronder farmacotherapie, bied ik voornamelijk cliëntgerichte psychotherapie. Tevens ben ik geschoold in een tweetal traumatherapieën; EMDR en NET.

Het kunnen aangaan van betekenisvolle verbindingen en het kunnen ontmoeten van de ander en jezelf is het meest wezenlijk van ons als mens. Dit kan echter door bijvoorbeeld een psychiatrische ziekte of door actuele stressoren of een nare geschiedenis verstoord zijn geraakt en niet naar wens verlopen. Dit heeft veelal psychische, en meestal ook lichamelijke, klachten tot gevolg of onderhoud deze klachten. Hierin kan cliëntgerichte psychotherapie helpend zijn. Deze psychotherapie is persoonsgericht en niet uitsluitend symptoom- of klachtgericht.

Het samen begrijpen, het ontdekken van nieuwe mogelijkheden en het innerlijk kompas versterken om zo de verbindingen weer tot stand te brengen die jij wilt en deze duurzaam te laten zijn. De therapieruimte wordt gebruikt om deze zoektocht samen met mij als therapeut aan te gaan. Hierbij werk ik vanuit een neutrale, transparante en nieuwsgierige houding.  

Specialisme


"Geluk is niet maakbaar en elk mens krijgt te maken met tegenslagen en moeilijke gevoelens die onlosmakelijk bij het leven horen"

Mijn naam is Jeroen Alleman en ik ben sinds 2004 als psycholoog werkzaam in de geestelijke gezondheidszorg. Sinds 2009 ben ik GZ-psycholoog en sinds 2016 psychotherapeut. Tevens ben ik geregistreerd in het Kwaliteitsregister Psychotherapie van de Nederlandse Vereniging voor Psychotherapie (NVP). In de jaren sinds 2004 heb ik gewerkt met uiteenlopende doelgroepen, met name cliënten met persoonlijkheidsproblemen en verslaving.

‘Het leven is geen feest’ is de titel van een populair boek (Rokx, 2011) over Acceptatie en Commitment Therapie (ACT) en dit vat in een notendop mijn visie op het leven en op psychotherapie samen. Geluk is niet maakbaar en elk mens krijgt te maken met tegenslagen en moeilijke gevoelens die onlosmakelijk bij het leven horen.  Therapie beoogt die niet weg te nemen, maar beoogt de psychische flexibiliteit te vergroten zodat we ons beter tot deze negatieve emoties kunnen verhouden. Daarnaast onderzoeken we welke waarden in jouw leven belangrijk zijn. Naarmate mensen meer gaan leven naar hun waarden, ervaren zij meer betekenis en blijkt de negatieve invloed van psychische klachten op hun leven vaak te verminderen.

De basis van de behandeling is een gelijkwaardige relatie met de client waarbij gebeurtenissen in die relatie regelmatig onderwerp van gesprek zullen zijn. Dit vanuit het idee dat psychische klachten vaak samenhangen met verstoringen in relaties, en dat bepaalde patronen in het aangaan van verbindingen ook zullen optreden in de relatie met mij als therapeut.

Daarnaast maak ik veel gebruik van ervaringsgerichte interventies uit verschillende psychotherapeutische referentiekaders, waaronder mentaliseren bevorderende therapie (MBT), emotion focused therapy (EFT), schema focused therapy (SFT) en de al eerder genoemde ACT. Ook de toepassing van EMDR behoort tot te mogelijkheden. Dit alles dus met als uiteindelijk doel te komen tot een rijker, flexibeler en vooral meer accepterend leven.

Specialisme


"Ik vind het belangrijk dat mensen zich begrepen en erkend voelen als ze bij mij een behandeling uiteindelijk afronden"

Ik werk sinds 2011 als psycholoog en ben sinds 2014 gz-psycholoog. In deze periode zag ik mensen met verschillende problemen; stemmingsklachten, angstklachten, enkelvoudige tot complexe trauma’s, autisme en persoonlijkheidsproblematiek.

Het is niet ongewoon dat mensen onzeker en verward zijn op het moment dat zij op zoek gaan naar een psychische behandeling. Soms bestaat de gedachte dat het een teken van zwakte is als het niet lukt om zelfstandig problemen op te lossen. Ik vind het belangrijk dat mensen zich begrepen en erkend voelen als ze bij mij een behandeling uiteindelijk afronden. Ik probeer er in bij te dragen dat mensen meer in staat zijn om in te schatten wat zij nodig hebben, om problemen in het leven het hoofd te bieden. Dit is wat mij betreft voor ieder persoon uniek en ik maak daarom een persoonlijk behandelplan. Tijdens een behandeling staat bij mij vaak centraal hoe iemand zichzelf, zijn omgeving en de gesprekken beleeft. Ik hecht er waarde aan dat mensen bij mij merken dat ik beschikbaar voor ze ben, waarbij ik tevens duidelijk uitspreek waar mijn eigen persoonlijke grenzen liggen. Ik beschik over een gezonde dosis empathie, humor, confronterend vermogen en luchtigheid.

Belangrijke technieken die ik in mijn werk gebruik zijn schematherapie, EMDR en cognitieve gedragstherapie.

Ik onderhoud graag overleg met verwijzers en probeer daarvoor op korte termijn beschikbaar te zijn.

Specialisme


"Het maakt mij gelukkig als ik zie dat mensen (weer) in zichzelf en hun omgeving geloven, met vertrouwen en veerkracht het leven tegemoet gaan, ook al kent deze tegenslagen die er onlosmakelijk bij horen"

Ik ben Fleur Lodestijn. Na mijn afstuderen als psycholoog aan de Universiteit van Amsterdam (2013), heb ik mij aan de RINO Utrecht gespecialiseerd tot GZ-psycholoog (maart 2017). Sinds 2013 ben ik werkzaam binnen de psychologisch zorg, waar ik veel ervaring heb opgedaan in het behandelen van verscheidene psychische problematiek; Angstproblematiek, ADHD, autisme, stemmingsklachten, enkelvoudige tot complexe trauma’s en persoonlijkheidsproblematiek.

Tevens heb ik de basisopleiding tot Cognitief Gedragstherapeut en EMDR-practitioner volbracht.

In mijn behandelingen maak ik veel gebruik van cognitief gedragstherapeutische technieken, EMDR, ACT en elementen uit de schematherapie. Ik werk graag eclectisch, zodat ik de behandeling kan afstemmen op de diegene met wie ik samenwerk. Dit betreft altijd maatwerk, omdat ik er niet in geloof dat één type behandeling voor iedereen werkt. We zullen aan het begin van de behandeling een behandelplan opstellen. 

Het maakt mij gelukkig als ik zie dat mensen (weer) in zichzelf en hun omgeving geloven, met vertrouwen en veerkracht het leven tegemoet gaan, ook al kent deze tegenslagen die er onlosmakelijk bij horen. Hier draag ik graag een steentje aan bij, waarbij ik aanmoedig niet alleen het hoofd te gebruiken, maar ook het lichaam als belangrijke raadgever te benutten. In veel gevallen is het lichaam wijzer en meer authentiek in zijn signalen dan het hoofd. Ik ben er met onverdeelde aandacht voor mijn cliënten, en zal op sommige momenten een klankbord en op andere momenten actiever aanwezig zijn. Voorop staat het gegeven dat jij de antwoorden weet en dat ik je begeleid om deze (weer) te vinden dan wel woorden aan leert te geven. Samen zullen we met nieuwsgierigheid naar jou, je omgeving en je situatie kijken. Ik kijk uit naar deze oprechte ontmoeting. 

Specialisme


"Ik zie de gesprekken in de praktijk als een moment in het oog van een orkaan. Een mogelijkheid om even rustig om je heen te kijken, stil te staan en zonder afleiding te beschrijven wat je zag en voelde en jouw strategie te evalueren en eventueel aan te passen, voordat je weer terug je eigen leven in stapt"

Ik ben Ieke Berens en sinds 2016 werkzaam als psycholoog. De afgelopen jaren heb ik mogen werken in de verslavingszorg, waar elk mens met een uniek startpunt en een andere hulpvraag binnenkomt. De gemene deler bleek vaak het hervinden van tevredenheid of acceptatie van eigen keuzes en daarmee het vertrouwen in het zelf.

Persoonlijk vond ik het al snel lastig dat therapie zo eendimensionaal kan zijn. We zitten en we praten. Terwijl er in je lijf hormonen gieren, gevoelens rondrazen, spieren aan- en ontspannen, er van alles gebeurt waar je dan weer woorden voor moet vinden. Vandaar dat ik mij sinds 2019 verdiep in de lichaamsgerichte therapie, waarin de samenwerking wordt gezocht tussen lichaam en geest. We weten dat de geest het lichaam kan beïnvloeden, maar je kunt ook middels oefeningen met of over het lichaam op zoek naar een verandering, kennis of acceptatie. Deze verdieping biedt een scala aan mogelijkheden en nieuwe manieren om te kijken en luisteren naar jezelf en anderen.

Ik zie de gesprekken in de praktijk als een moment in het oog van een orkaan. Een mogelijkheid om even rustig om je heen te kijken, stil te staan en zonder afleiding te beschrijven wat je zag en voelde en jouw strategie te evalueren en eventueel aan te passen, voordat je weer terug je eigen leven in stapt. Je kunt van mijn kant rekenen op onverdeelde aandacht, openheid en gevoel, maar ook ideeën, oefeningen en spiegeling. Ik ben altijd erg onder de indruk van de dapperheid om hulp te vragen en kijk er dan ook naar uit je te ontmoeten.

Specialisme


Elisa Waijers

Psychologe
Elisa Waijers

"De gesprekken die ik met cliënten heb, brengen ons vaak terug naar de kern van ons menselijk bestaan, namelijk dat pijn en lijden een onlosmakelijk onderdeel van ons leven vormen. Het gaat er niet om deze te vermijden of op te lossen, maar vooral om hoe we ons hiertoe kunnen verhouden. Uiteindelijk is dat wat ons als mensen veerkracht geeft"

Mijn naam is Elisa Waijers en ik ben werkzaam bij Praktijk Eschauzier als psycholoog. Voorheen werkte ik in de ziekenhuispsychiatrie, waar ik mensen sprak met allerhande vragen op het snijvlak van psychische en lichamelijke klachten. De gesprekken die ik met cliënten had, brachten ons vaak terug naar de kern van ons menselijk bestaan, namelijk dat pijn en lijden een onlosmakelijk onderdeel van ons leven vormen. Het gaat er niet om deze te vermijden of op te lossen, maar vooral om hoe we ons hiertoe kunnen verhouden. Uiteindelijk is dat wat ons als mensen veerkracht geeft. Dit perspectief, dat nauw aansluit bij Acceptance and Commitment Therapy (ACT), is dan ook het uitgangspunt van waaruit ik met mensen in gesprek ga.

Naast mijn basis in ACT maak ik in behandelingen ook gebruik van andere gedragstherapeutische
technieken, zoals exposure en imaginaire rescripting, en werk ik met oog voor de sociale systemen waarin jij je bevindt. Systeem-gesprekken, met bijvoorbeeld je partner, familie of vrienden, behoren dan ook tot de mogelijkheden.

Naast mijn passie voor psychologie, heb ik een grote liefde voor de filosofie en ben ik tevens
afgestudeerd filosoof. Mijns inziens kan filosofie ons helpen om op een andere manier naar onze psychologische vraagstukken te kijken. De kracht van filosofie is dat zij ons uitnodigt om een vraagstuk vanuit verschillende perspectieven te bekijken. Daarmee ontstaat er (denk)ruimte waarin nieuwe ideeën naar voren kunnen komen. Dit geeft ons uiteindelijk geen definitieve antwoorden op onze (levens)vragen, maar wel nieuwe inzichten en nieuwe vragen die we kunnen gebruiken in onze zoektocht naar een waardevol leven.

Als therapeut ga ik dan ook graag samen met mensen op zoek naar wat zij nodig hebben om verder
te komen in en met hun vraagstukken. Ik kijk er naar uit om je te ontmoeten en samen die zoektocht te beginnen!


Anne Eschauzier

Sociaal pedagogisch hulpverlener
Anne Eschauzier

Specialisme


"Mijn levenservaring, mijn creativiteit en intuïtieve manier van denken en doen is een rode draad in mijn manier van begeleiden"

Mijn naam is Anne Eschauzier. Lange tijd keek ik met bewondering naar mensen die doelgericht werken, leven en leren. Ik dacht dat het hebben van een duidelijk doel, inherent staat aan een waardevol leven. Inmiddels denk ik dat nog steeds, maar is het vooral de wég naar dat doel die ik interessant vind.

Na mijn studie fotografie op de HKU in Utrecht, na jaren van reizen en na mijn studie SPH in Nijmegen, ben ik sinds 2005 werkzaam in de hulpverlening. Ik heb inmiddels vele mensen en plekken mogen zien en ervaren. Jongeren, ouderen, mensen in de gevangenis en prostitutie, verslavingszorg, verstandelijk gehandicaptenzorg, kleine kinderen en niet te vergeten het systeem om deze doelgroepen heen. Mijn levenservaring, mijn creativiteit en intuïtieve manier van denken en doen is een rode draad in mijn manier van begeleiden.

De natuur is in dit alles mijn klankbord en oplaadpunt. Door buiten te zijn en de seizoenen bewust mee te maken, nodig ik mezelf steeds opnieuw uit om niet alleen mijn hoofd te gebruiken maar ook mijn lijf. Door stil te staan en stil te zijn komt er ruimte voor innerlijke processen die je met je hoofd niet altijd kan bedenken.

Na 14 jaar ervaring zie ik een duidelijke overeenkomstige behoefte bij iedereen terug; namelijk de wens om gezien en gehoord te worden. Dit gegeven heeft mij nederiger gemaakt omdat we allemaal deze zelfde behoefte hebben. Een behoefte die voortkomt uit kwetsbaarheid, verlangen en ook nieuwsgierigheid. Dit gegeven maakt ons gelijkwaardig en precies dát is het punt waarop ik de ander wil ontmoeten.

Vanuit die gelijkwaardigheid, wil ik vooral sámen onderzoeken op welke manier je je leven kan leiden die zo dicht mogelijk in de buurt komt van jouw waarden. En hoe je vanuit daar je eigen doelen kan halen. Soms direct en soms met een omweg. Onderzoekend, praktisch, met een open vizier en steeds in verbinding met jezelf.

Specialisme


Vanessa Eschauzier

Praktijkmanager
Vanessa Eschauzier

Mijn naam is Vanessa Eschauzier, ik ben de praktijk manager van Praktijk Eschauzier en uw eerste aanspreekpunt. Na ruim 12 jaar als advocaat werkzaam te zijn geweest, is het tijd voor een nieuwe stap en dat is Praktijk Eschauzier.

U kunt laagdrempelig contact met mij opnemen zowel telefonisch (van maandag tot en met donderdag van 09:00 uur tot 12:00 uur) als per email op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Mocht ik niet in de gelegenheid zijn om mijn telefoon op te nemen dan bel ik u zo snel mogelijk terug, laat dan even een terugbelverzoek achter op de voicemail.


Lotte van den Berg

Administratief medewerkster

Mijn naam is Lotte, ik ben 21 jaar en studeer Rechten. Het werk bij Praktijk Eschauzier is voor mij een manier om iets te leren over hoe een klein bedrijf werkt, met name op het gebied van administratie en financiën. Ook het te woord staan van cliënten vind ik een belangrijke vaardigheid waarin ik mij graag verder wil verdiepen.

Ik vind het belangrijk om iets te doen wat zinvol is, dat geldt natuurlijk voor de gezondheidszorg. De psychiatrie is een mooi en ook interessant vakgebied, waarbij de regelgeving soms complex is en maakt dat het er veel komt kijken bij het verlenen van hulp. Daar is natuurlijk veel over te doen, bijvoorbeeld over het terugdringen van bureaucratie in de zorg, maar ook het financieel gezond en houdbaar houden van de zorg is een belangrijk thema. Marktwerking heeft in de zorg weinig goeds gedaan en ik denk dat het zinvol is te kijken hoe financiële prikkels weer minder leidend kunnen zijn. Ik denk het afwisselende karakter van dit werk maakt dat ik veel kan leren en dat dit een ervaring is die mij ook in mijn latere loopbaan nog erg van pas zal komen.