Ieke Berens, psychologe

Ik ben Ieke Berens en sinds 2016 werkzaam als psycholoog. De afgelopen jaren heb ik mogen werken in de verslavingszorg, waar elk mens met een uniek startpunt en een andere hulpvraag binnenkomt. De gemene deler bleek vaak het hervinden van tevredenheid of acceptatie van eigen keuzes en daarmee het vertrouwen in het zelf.

Persoonlijk vond ik het al snel lastig dat therapie zo eendimensionaal kan zijn. We zitten en we praten. Terwijl er in je lijf hormonen gieren, gevoelens rondrazen, spieren aan- en ontspannen, er van alles gebeurt waar je dan weer woorden voor moet vinden. Vandaar dat ik mij sinds 2019 verdiep in de lichaamsgerichte therapie, waarin de samenwerking wordt gezocht tussen lichaam en geest. We weten dat de geest het lichaam kan beïnvloeden, maar je kunt ook middels oefeningen met of over het lichaam op zoek naar een verandering, kennis of acceptatie. Deze verdieping biedt een scala aan mogelijkheden en nieuwe manieren om te kijken en luisteren naar jezelf en anderen.

Ik zie de gesprekken in de praktijk als een moment in het oog van een orkaan. Een mogelijkheid om even rustig om je heen te kijken, stil te staan en zonder afleiding te beschrijven wat je zag en voelde en jouw strategie te evalueren en eventueel aan te passen, voordat je weer terug je eigen leven in stapt. Je kunt van mijn kant rekenen op onverdeelde aandacht, openheid en gevoel, maar ook ideeën, oefeningen en spiegeling. Ik ben altijd erg onder de indruk van de dapperheid om hulp te vragen en kijk er dan ook naar uit je te ontmoeten.