Jarl Eschauzier, Psychiater

Mijn naam is Jarl Eschauzier, ik ben psychiater en combineer ACT, een derde generatie gedragstherapie, met een systemische blik en medisch-psychiatrische vaardigheden zoals farmacotherapie en aandacht voor lichamelijke gezondheid.

Psychotherapie gaat voor mij niet primair over klachtenreductie maar over het vergroten van psychologische flexibiliteit. Waarden kunnen (her)ontdekt worden en de basis vormen voor betekenisvolle actie. Een succesvolle behandeling gaat dan ook samen met gedragsmatige verandering op belangrijke levensgebieden.

Psychische problemen kunnen tot verstoorde relaties leiden en verstoorde relaties tot psychische problemen. Het verwerven van inzicht in de manier waarop mensen hun interpersoonlijke relaties vormgeven vormt dan ook een ander belangrijk onderdeel van de behandeling. De therapeutische relatie is hierbij een belangrijk instrument. Dit vanuit de gedachte dat de patronen die ontstaan zijn in relaties met belangrijke anderen zich ook in de therapeutische relatie zullen manifesteren. Het onderzoeken van wat er in deze relatie gebeurt en het geven en ontvangen van feedback hierover leidt tot inzicht in deze patronen en is daarmee een eerste stap tot verandering.

Ik  werk op een informele, niet hiërarchische manier om op die manier een therapeutisch klimaat te creëren waarin betekenisvolle verandering kan plaatsvinden. Het gebruik van non-verbale (mindfulness en compassie) oefeningen en metaforen is een onderdeel van de behandeling

Indien u vragen heeft neemt gerust Contact op.